TNO onderzoekt maximumniveaus

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De Alliance for Natural Health International (ANH-I) heeft het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO gevraagd onderzoek te doen naar de maximaal toelaatbare hoeveelheden (Maximum Permitted Levels, MPL’s) van vitamines en mineralen. De ANH-I verkoos TNO boven het Newcastle Institute en de Wageningen Universiteit vanwege de systeembiologische aanpak en de mogelijkheid om complexe vraagstukken te onderzoeken.

Het is een uitdaging om MPL’s vast te stellen voor de meer dan 500 miljoen inwoners van de 28 Europese lidstaten. Zo zal de behoefte aan vitamine D in het zonnige Griekenland duidelijk verschillen van het regenachtige Schotland. Desondanks is er volgens de ANH-I dringend behoefte aan een degelijke, wetenschappelijke benadering die zal leiden tot harmonisering van de MPL’s binnen de diverse lidstaten. De wetenschappers van TNO zullen bij het vaststellen van de MPL’s niet enkel kijken naar de risico’s. Dit kan tot gevolg hebben dat de maximumgehaltes extreem laag uitvallen waardoor het merendeel van de bevolking de voordelen van de vitamines en mineralen missen. Daarom is gekozen voor een analyse waarbij ook de baten in ogenschouw worden genomen.

Op eerdere pogingen tot harmonisering van de MPL’s werd veel kritiek gegeven. Het model dat gebruikt werd door de European Federation of Associations of Health Product?Manufacturers (EHPM) en de European Responsible Nutrition Alliance?(ERNA) bleek te oud. Ook kwam er veel kritiek op de benadering van het Duitse agentschap voor voedselveiligheid. Hun analyse nam enkel de risico’s in ogenschouw. De voordelen werden genegeerd. De resultaten van het zes maanden durende project van TNO worden naar verwachting in mei van dit jaar gepubliceerd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.