Toename antioxidanten door L-carnitine

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
L-carnitine verhoogt de activiteit van antioxidatieve enzymen en is daarmee een geschikt voedingssupplement bij chronische aandoeningen die gepaard gaan met oxidatieve stress.
Aan 12 gezonde proefpersonen werd eenmalig 2 gram L-carnitine in vloeibare vorm toegediend. Voor en na de suppletie werd de concentratie van L-carnitine in het bloedplasma gemeten. De gemiddelde carnitineconcentratie was 39 µmol/L. Na suppletie steeg de concentratie tot 85 µmol/L. De concentraties van de antioxidatieve enzymen superoxidedismutase (SOD) en glutathionperoxidase (GSH-Px) namen sterk toe. Ook de concentratie van katalase en de totale antioxidatieve capaciteit (T-AOC) steeg binnen 3,5 uur na suppletie. Na 24 uur daalden deze concentraties weer tot de uitgangswaarde.
Er werd een significant verband aangetoond tussen de L-carnitinespiegel en SOD, GSH-Px, katalase en T-AOC. L-carnitine blijkt te leiden tot een verhoogde antioxidatieve capaciteit wat dit supplement bijzonder geschikt maakt voor de toepassing bij aandoeningen die gepaard gaan met oxidatieve stress en ontstekingen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen