Tomaten gunstig bij coronaire hartziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met coronaire hartziekten (CHD) zijn gebaat bij suppletie met lycopeen afkomstig uit tomaten.
Dit bleek uit een studie met 30 patiënten met CHD en 50 controlepersonen zonder geschiedenis van chronische ziekten. De leeftijden van de deelnemers varieerden van 35 tot 55 jaar.
Bij aanvang van de onderzoeksperiode hadden de patiënten met CHD significant lagere concentraties antioxidatieve enzymen en significant verhoogde concentraties vetten in het bloed in vergelijking met de controlegroep. Ook de peroxidatie van vetten was in de CHD-groep, vergeleken met de controlegroep, sterk verhoogd.
Gedurende 60 dagen werden 20 geselecteerde personen uit de CHD-groep dagelijks gesuppleerd met 200 gram gekookte tomaten. Dit komt overeen met een suppletie van ongeveer 26 mg lycopeen per dag. Aan het einde van de onderzoeksperiode lieten de met tomaten gesuppleerde CHD-patiënten significante verbeteringen zien in de concentraties enzymen die betrokken zijn bij antioxidatieve processen en een verminderde peroxidatie van vetten. Het vettenprofiel, zoals van cholesterol, in het bloed veranderde echter niet significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen