Training vermindert kankerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een wandeling in het park is niet voldoende om het risico van eierstokkanker, borstkanker en colorectale darmkanker te verminderen. Hiervoor is een energieke training nodig. Dit is de conclusie van drie onafhankelijk gepubliceerde studies in China en de Verenigde Staten.
Uit een studie onder Chinese vrouwen die flinke lichamelijke activiteit hadden verricht, bleek dat de kans op eierstokkanker daalde met de helft. Dit is door dr. Min Zhang van de Curtin University of Technology in Perth (Australië) gepubliceerd in de International Journal of Cancer. De activiteit die de vrouwen hadden verricht, varieerde van het twintig uur per week sjouwen van zware meubels of het omspitten van de tuin, of dertig uur per week snelwandelen of fietsen, twee uur per week inspannend sporten of tenminste drie keer per week oefeningen waarbij ze extreem zweetten.
Een studie onder Amerikaanse vrouwen met borstkanker gaf een vergelijkbaar resultaat. In deze studie werden vrouwen na de menopauze bestudeerd door dr. Alpa Patel van de American Cancer Society. Het bleek dat vrouwen die tenminste zes uur per week zwommen, hardliepen of jogden, 30% minder kans hadden op borstkanker. De resultaten werden gepubliceerd in Cancer Causes and Control.
Het derde onderzoek door dr. Marty Slattery van de University of Utah in de VS werd gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology. Zij vond dat bij zowel mannen als vrouwen het risico van endeldarmkanker verminderde met 40 tot 50% als ze vijf keer of meer per week jogden.
Waarom training zo goed werkt is niet helemaal duidelijk. Mogelijk spelen nog andere factoren een rol. Waarschijnlijk eten mensen die meer bewegen meer groente en fruit en verliezen ze gewicht hetgeen ook het risico van kanker vermindert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.