Twijfel over synthetische astaxanthine

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De Natural Algae Astaxanthin Association (NAXA) trekt de kwaliteit van DSM’s synthetische astaxanthine - ‘AstaSana’ - zwaar in twijfel.

De NAXA vertegenwoordigt drie bedrijven die de natuurlijke vorm van astaxanthine produceren uit de alg Haematococcus. De organisatie werd begin 2014 opgericht met als doel het verschil tussen de natuurlijke en synthetische vorm van astaxanthine onder de aandacht te brengen. Aan de andere kant staan bedrijven die de krachtige antioxidant op synthetische wijze produceren, waaronder DSM.

Volgens NAXA heeft een onafhankelijk laboratorium aangetoond dat de antioxidatieve capaciteit van AstaSana beduidend minder is dan de natuurlijke variant. De antioxidatieve capaciteit van de natuurlijke astaxanthine is negen tot honderd maal sterker dan van AstaSana. In een eerdere studie met andere synthetische varianten werd eenzelfde resultaat gevonden. De natuurlijke vorm is twintig tot vijftig maal sterker dan de synthetische vorm wat betreft de antioxidatieve capaciteit. Niet alleen is er een verschil in de antioxidatieve werking, ook zijn de moleculen op drie cruciale punten verschillend. Bovendien is onduidelijk wat de effecten zijn van de synthetische variant in het menselijk lichaam. Humane studies zijn tot nu toe alleen uitgevoerd met natuurlijke astaxanthine.

De NAXA-bedrijven, Fuji Chemicals, Algatechnologies en Cyanotech, hebben voor hun ingrediënten een bewijs van goedkeuring gekregen volgens de New Dietary Ingredients (NDI) richtlijnen van de FDA. Volgens DSM is een NDI-notificatie niet noodzakelijk omdat de veiligheid van het ingrediënt wordt gedekt door de goedkeuring als voedingsadditief.

AstaSana werd goedgekeurd voor gebruik als voedingsadditief in het voedsel van gekweekte zalmen en forellen. Volgens DSM is AstaSana daarmee geschikt voor humane consumptie. De synthetische astaxanthine in vissen is immers indirect bestemd voor humane consumptie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.