Update 26 - Zwitsers voedingscentrum neemt ons advies over

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

6 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dit is natuurlijk een grapje. Maar beide adviezen tonen wél een grote gelijkenis. Behalve vitamine C (zitten de Zwitsers aan de lage kant) en magnesium (ontbreekt bij de Zwitsers, terwijl noodzakelijk voor  een optimale werking van vitamine D). Ach, niemand is volmaakt, zelfs niet een invloedrijk, Zwitsers voorlichtingsbureau. [22 november 2020 - Update 26 - Zwitsers voedingscentrum neemt ons advies over (grapje)]
Wel mag worden geconstateerd dat de Nederlandse experts en politici nog lang niet zover zijn. Zelfs bij lange na niet. Maar er schijnt licht in de Hollandse duisternis met de volgende raadgeving die waarschijnlijk als aanmoediging is bedoeld:

‘We kunnen ook zelf wat doen.’

Hugo de Jonge; citaat uitgesproken op dinsdag 17 november voor het Nederlandse volk. 

Hij vervolgde zijn memorabele advies, gekozen op een goed getimed tijdstip, acht maanden na de eerste corona-patiënten in Nederland. Hij wees op het belang van ‘gezond leven’. Maar wat bedoelde hij precies? De minister van VWS kwam niet veel verder dan een aansporing om te bewegen. Revolutionair advies. Echter geen woord over voeding of voedingssupplementen. Het advies van De Jonge duurde korter dan 30 seconden. ‘Ik wil hier nu aandacht vragen voor wat veel artsen en deskundigen ons adviseren: gezond leven, dat maakt je weerstand beter’, zei Hugo de Jonge. ‘En van bewegen voel je je ook beter. Een half uurtje wandelen, zelfs dat kan al een groot verschil maken voor onze gezondheid.’ Waarna hij weer overging tot de orde van de dag (‘vaccinaties, innovatieve behandelingen, grootschalig testen’). Het duurde korter dan 30 seconden en klonk als een verplicht nummer, zijn korte uitstapje naar ‘gezond leven’. Alsof dat item ook nog even moest worden afgevinkt. Het advies werd niet concreet ingevuld. De Jonge verwees niet naar Rijksoverheid.nl voor aanvullende informatie. Hij attendeerde de kijker niet eens op de website van het Voedingscentrum (waar overigens weinig zinnigs te lezen valt over voeding en voedingssupplementen in relatie tot corona).
Nee: dan de Zwitsers, die hebben het beter getroffen met hun instanties De Zwitserse bevolking heeft het in dat opzicht beter getroffen. Wel eens gehoord van de Schweizerische Gesellschaft für Ernährung (SGE) in Bern? Dit is het voedingscentrum van Zwitserland, met een schijf-van-5 (‘Schweizer Ernährungsscheibe’), voedselpiramide en andere praktische info. De SGE neemt het coronavirus bloedserieus en zette eerder dit jaar een ‘Expert Panel’ aan het werk om een advies te schrijven voor de Zwitserse beleidsmakers. Het resulteerde afgelopen september in een ‘White paper’ met gerichte suppletie-adviezen. Volgens het Expert Panel riskeren Zwitsers (en met name volwassenen van 65 jaar en ouder) een suboptimale, ontoereikende of zelfs gebrekkige voorziening van een aantal voedingsstoffen die het immuunsysteem ondersteunen, Daarom luidt hun aanbeveling voor de gehele bevolking, en vooral voor 65-plussers, om een uitgebalanceerd dieet aan te vullen met:
 • vitamine C (200 mg/dag)
 • vitamine D (2000 IE ofwel 50 mcg/dag)
 • DHA en EPA (500 mg/dag)
 • selenium (50-100 mcg/dag)
 • zink (10 mg/dag)
Bovendien (inderdaad een belangrijke suggestie):
 • coronacrisis vereist snelle actie om een adequate voedingsstatus te garanderen
Ter vergelijking hier ons advies van 27 januari:
 • Vitamine C: minimaal 3000 mg per dag, verdeel dit over verschillende dosissen (1)
 • Vitamine D3: 2000 IE per dag (begin met 5000 IE per dag gedurende twee weken, reduceer dit daarna tot 2000 IE per dag) (2)
 • Magnesium: 400 mg per dag (als -citraat, -malaat, -chelaat of een -chloride vorm) (3)
 • Zink: 20 mg per dag (4)
 • Selenium: 100 mcg per dag (5)
Intussen negeren in ons land Gezondheidsraad, Voedingscentrum, Nederlands Huisartsen Genootschap, RIVM en het ministerie van VWS stelselmatig de ook hier bestaande voedingstekorten, met alle gevolgen van dien.

Overzicht van onze Corona-updates 1-25 (27 januari - 1 november 2020)

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.