Veel eten verhoogt risico dikke darmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Veel calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten verhogen het risico van dikke darmkanker. Dit is de conclusie van wetenschappers van de University of North Carolina onder leiding van dr. Jessie Satia-About.
Bij zwarten komt dikke darmkanker vaker voor dan bij andere etnische groepen die in Amerika leven. Waarom dit zo is, is onduidelijk. De studie werd daarom uitgevoerd onder 676 zwarte personen. Een groep van 933 blanken diende als controle. Alle personen waren tussen de 40 en 80 jaar oud. Via een vragenlijst werd gekeken naar het gebruik van verschillende voedingsstoffen.
Het bleek dat de donkere personen per dag meer energie en voedingsstoffen, maar minder voedingsvezels gebruikten dan de controlegroep. In beide groepen bleek dat grote hoeveelheden energierijke voeding een twee- tot driemaal hoger risico van dikke darmkanker tot gevolg had. Dit verschil werd minder als de resultaten werden aangepast aan het totale caloriegebruik en als er werd gekeken naar de individuele inname van voedingsstoffen. Verder bleek dat een vezelrijke voeding het risico van dikke darmkanker 50 tot 60% verlaagde bij de zwarte onderzoeksgroep in tegenstelling tot maar 30% bij de blanke deelnemers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen