Veenbessensap alternatief voor antibiotica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zelfs tegen E. coli-bacteriën die resistent zijn geworden voor conventionele antibiotica lijkt veenbessensap een effectief middel. Het vruchtensap kan tegen uiteenlopende infecties worden ingezet, van in de nier tot aan darminfecties en tandbederf. Dat zegt dr. Terri Camesano op een congres in San Francisco.
Camesano’s onderzoeksgroep van de Worcester Polytechnic Institute had het werkingsmechanisme opgehelderd. Camesano wist hiervan een gedetailleerd beeld te schetsen.
De bestanddelen in het veenbessensap (cranberrysap) verantwoordelijk voor de werking zijn de proanthocyanidinen. Tot nu toe wist men dat de proanthocyanidinen in de veenbessen op de een of andere manier verhinderden dat de bacteriën zich konden nestelen. Nu is het mechanisme op moleculair niveau voor een belangrijk deel verder ontsluierd. Camesano en zijn collega’s vonden dat de proanthocyanidinen op drie manieren op de E. coli aangrijpen waardoor de bacterie wordt vernietigd. Alle drie manieren verhinderden dat E. coli zich kon hechten aan de lichaamscellen. Hiermee kunnen de positieve resultaten van eerdere klinische studies, vooral bij urinewegeninfecties, worden verklaard. Indien de dosis van de proanthocyanidinen hoger is, is de behandeling effectiever.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen