Vegetarische voeding van invloed op groei kind?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een vegetarisch voedingspatroon leidt niet tot verminderde groei, maar vergroot wel de kans op ondergewicht.

Aan de TARGet Kids! cohortstudie namen meer dan 8900 kinderen deel in een leeftijd van 6 maanden tot 8 jaar. Van deze kinderen waren er 248 die een vegetarisch voedingspatroon hadden. Om te onderzoeken wat de invloed was van vegetarische voeding op de lichamelijke ontwikkeling van de kinderen, werd onder andere het gewicht, de lengte en biomarkers in het bloed geanalyseerd.

De gemiddelde leeftijd van de kinderen bij aanvang van het onderzoek bedroeg twee jaar. Er werd geen significante relatie gezien tussen een vegetarisch eetpatroon en de lengte van de kinderen, de BMI en de concentraties van vitamine D, ferritine en vetzuren. Daarentegen hadden vegetarische kinderen met 87% significant meer kans op ondergewicht ten opzichte van kinderen die wel vlees aten. Er werd geen relatie gezien met overgewicht of obesitas. De consumptie van koeienmelk was bij vegetarische kinderen gerelateerd aan een significant hoger totaal en LDL-cholesterolgehalte. Dit gold vanaf de aanbevolen twee koppen melk die per dag aan kinderen worden geadviseerd.

Een vegetarisch voedingspatroon heeft geen effect op de lichaamsgroei van kinderen, maar is wel gerelateerd aan een significant hoger risico op ondergewicht. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen