Verband Alzheimer en gebruik kalmeringsmiddelen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Langdurig gebruik van kalmeringsmiddeklen van het type benzodiazepinen verhoogt de kans op de ziekte van Alzheimer.

Canadese wetenschappers maakten gebruik van de Quebec Health Insurance Program Database (RAMQ). Er werden 1796 patiënten geselecteerd waarbij recent de diagnose Alzheimer was gesteld. Van de patiënten waren medische gegevens beschikbaar over een voorafgaande periode van minimaal zes jaar. De resultaten werden vergeleken met een controlegroep van 7184 personen van eenzelfde leeftijd en volgperiode. Het gebruik van benzodiazepinen werd afhankelijk van het aantal dagen dat het medicijn was ingenomen verdeeld in categorieën: 1 tot 90 dagen, 91 tot 180 dagen en meer dan 180 dagen.

Wanneer de kalmeringsmiddelen ooit waren gebruikt leidde dit tot een significant verhoogd risico van Alzheimer met 51%. Ook maakte het niet uit of in de analyse gecorrigeerd werd voor angst, depressie en slapeloosheid. Ze zagen een duidelijke dosiseffect-relatie tussen het gebruik van dit type geneesmiddelen en het risico van Alzheimer. Personen die de medicijnen gedurende meer dan 180 dagen gebruikten, hadden bijna tweemaal zoveel kans op de aandoening. Het risico van Alzheimer was het grootst bij langwerkende benzodiazepinen.

Het is niet voor het eerst dat er een relatie gevonden werd tussen kalmeringsmiddelen en cognitieve problemen. In 2012 werd een review uitgevoerd waarin van de 39 studies er bij 38 een relatie werd aangetoond tussen dit type medicijnen en een verminderde cognitie. Het effect werd echter als voorbijgaand en omkeerbaar gezien. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.