Verbeterde antioxidantenstatus-test

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Er is een verbeterde test om de antioxidantenstatus bij mensen vast te stellen.
Het is gebleken dat het verwijderen van eiwitten uit het serum met acetonitriel een simpele en goedkope manier is om de toepasbaarheid van de DPPH(1,1-difenyl-2-picrylhydrazyl)-test ter bepaling van de antioxidantenstatus te verbeteren. De DPPH-test wordt veel gebruikt om de stijging van de antioxidantenspiegel naar aanleiding van de consumptie van groente en fruit te bepalen. De test was echter slecht reproduceerbaar vanwege de neerslag van bloedeiwitten in het serum.
Wetenschappers onderzochten de toepasbaarheid van de DPPH-test op bloedserum waar vooraf, met behulp van acetonitriel, de eiwitten uit verwijderd waren. Gekeken werd naar de gevoeligheid, de lineariteit en de herhaalbaarheid van de test, ook na opslag van de monsters.
Het onderzoek betrof het bloed van 78 gezonde niet-rokende mannen. De relatie tussen de uitkomsten van de DPPH-test en de FRAP-test, een andere methode die de totale antioxidantencapaciteit aangeeft, werden geëvalueerd. Ook het effect van een eenmalige inname van 1 liter troebele appelsap op de uitkomst van de DPPH-test werd bepaald.
De uitkomsten van de DPPH- en de FRAP-test lieten een positief lineair verband zien. De toevoeging van 50 micromol catechine, gallinezuur, ascorbinezuur of urinezuur per liter serum liet hogere DPPH-testresultaten zien.
Uitvoering van DPPH-test nadat 12 gezonde personen 1 liter appelsap hadden geconsumeerd liet, 1 uur na inname, een significant gestegen antioxidantencapaciteit zien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen