Verkoold vlees verhoogt risico alvleesklierkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De consumptie van hoog verhit vlees, verkregen door bakken, grillen of barbecueën, kan het risico van alvleesklierkanker verhogen.
Dr. Kristin Anderson van University of Minnesota School of Public Health analyseerde gegevens van 62.581 deelnemers aan de Prostate Lung Colorectal Ovarian Multi-center Trial. Een van de vragen betrof de consumptie van vlees en de wijze van bereiding.
In verloop van een periode van negen jaar werden onder de deelnemers 208 gevallen van alvleesklierkanker geïdentificeerd. De voorkeur voor hoog verhit, gaar vlees was geassocieerd met een verhoogd risico. Personen met deze voorkeur hadden een 60% hogere kans op alvleesklierkanker vergeleken met personen die minder gegaard vlees of geen vlees aten.
Er lijkt een verband te bestaan met de vorming van kankerverwekkende stoffen tijdens het verhitten van vlees. Vooral bij het barbecueën kunnen lokaal zeer hoge temperaturen ontstaan op het vleesoppervlak, waarbij heterocyclische aminen gevormd worden. Een van de praktische maatregelen om het risico verbonden met het eten van te hoog verhit vlees te verminderen, is het wegsnijden van verbrande delen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen