Verlaagde magnesium bij Alzheimer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij personen met de ziekte van Alzheimer is vaak sprake van een magnesiumtekort. 

Om het verband tussen magnesiumniveaus en Alzheimer nader te onderzoeken werd een meta-analyse uitgevoerd. Hiervoor werden 21 studies geselecteerd die in de periode van 1991 tot 2021 waren uitgevoerd. Vervolgens werden de samengestelde resultaten van 1112 Alzheimerpatiënten vergeleken met 1001 gezonde controlepersonen. Bij deze deelnemers was de magnesiumspiegel in het bloed bepaald. Tevens was bij 284 Alzheimerpatiënten en 117 gezonde leeftijdgenoten de magnesiumconcentratie in de cerebrospinale vloeistof gemeten. 

Bij personen met Alzheimer was de magnesiumstatus in het bloedserum of -plasma significant lager ten opzichte van gezonde personen. Ook in de cerebrospinale vloeistof was de magnesiumconcentratie lager bij Alzheimerpatiënten ten opzichte van gezonde proefpersonen. Dit verschil was echter niet significant. Wanneer de magnesiumstatus van het bloedserum, bloedplasma en het hersenvocht samen geanalyseerd werden, bleek deze bij personen met de aandoening significant lager dan bij deelnemers zonder Alzheimer. 

De resultaten suggereren dat een magnesiumdeficiëntie mogelijk een risicofactor is voor de ziekte van Alzheimer. Of suppletie zinvol is, moet nader onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen