Verlaagde Q10-spiegel bij MSA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met de neurologische aandoening Multipel Systeem Atrofie (MSA) hebben lagere concentraties van coënzym Q10 in hun bloedplasma. Het genotype bleek niet van invloed.

MSA is een progressieve hersenziekte die gepaard gaat met parkinsonisme, stoornissen van de kleine hersenen (cerebellum) en/of van het autonome zenuwstelsel. De wetenschappers selecteerden 44 Japanse mannen met de aandoening en een gemiddelde leeftijd van 64 jaar. Er werd een vergelijking gemaakt met een controlegroep van 39 Japanse mannen. Bij de proefpersonen werd de Q10-concentratie in het bloedplasma gemeten.

Bij de personen met MSA was de gemiddelde Q10-spiegel significant lager dan bij de gezonde proefpersonen (0,51 mcg/ml versus 0,72 mcg/ml). Bij patiënten waarbij vooral het cerebellum was aangetast was de gemiddelde Q10-spiegel 0,58 mcg/ml. Personen waarbij parkinsonisme op de voorgrond stond hadden een gemiddelde Q10-concentratie van 0,49 mcg/ml. Na correctie voor beïnvloedende factoren werd er een significant verband gezien tussen de coënzym Q10-concentratie en MSA. Ook bleek dat het COQ2-genotype niet van invloed was op deze relatie. COQ2 is een eiwit dat codeert voor een gen dat een voorname rol speelt bij de synthese van coënzym Q10. Mutaties in dit gen kunnen deze synthese verminderen.

Er lijkt een relatie te bestaan tussen een verlaagde Q10-concentratie in het bloedplasma en MSA. Mogelijk kan suppletie met coënzym Q10 zinvol zijn bij personen met de aandoening.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen