Verstoorde darmflora bij anorexia

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met anorexia nervosa hebben een verstoorde darmflora.

De wetenschappers analyseerden ontlastingmonsters van zestien anorexiapatiënten en vergeleken deze met de monsters van twaalf gezonde deelnemers. De ontlastingmonsters werden verzameld voor opname (16 patiënten) en voor ontslag (10 patiënten). In de kliniek kregen de personen bijvoeding. De deelnemers vulden vragenlijsten in waarmee symptomen van angst en depressies werden vastgelegd.

De anorexiapatiënten hadden een significant minder diverse samenstelling van hun darmflora in vergelijking met de gezonde proefpersonen. Dit gold zowel voor als na hun opname. De aanwezigheid van angst en depressieve klachten en andere symptomen gerelateerd aan de eetstoornis waren voor opname significant geassocieerd met de samenstelling en diversiteit van de darmflora.

De wetenschappers vonden bewijs voor een dysbiose en verarming van de darmflora bij personen met anorexia nervosa. Tevens zagen ze een verband met de gemoedstoestand van deze patiënten. Het is nog onduidelijk of een verstoorde darmflora mogelijk ten grondslag ligt aan de aandoening. Wel is bekend dat een verminderde nutriënteninname de darmflora kan veranderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen