Vetconsumptie en diabetische retinopathie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge totale vetzuurinname en inname van verzadigde vetzuren is in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetische retinopathie

Bij diabetische retinopathie zijn bloedvaatjes in het netvlies beschadigd als gevolg van een te hoge bloedglucosespiegel. Aan het onderzoek namen 647 diabetespatiënten deel. Ze waren in een leeftijd van 40 tot 74 jaar. Van hen hadden honderd deelnemers retinopathie. 

Gemiddeld kregen de proefpersonen dagelijks 22% vetzuren binnen van de totale energie-inname. Hiervan was het percentage verzadigde vetzuren 7%. Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek dat personen met de hoogste inname van vetzuren en verzadigd vet met meer dan tweemaal significant meer kans hadden op retinopathie ten opzichte van diabetespatiënten met een lage inname van totale en verzadigde vetzuren. Er werd geen significant verband gezien tussen de prevalentie van retinopathie en de inname van enkelvoudige of onverzadigde vetzuren. 

De resultaten suggereren dat een hoge inname van totale en verzadigde vetzuren van invloed kan zijn op de ontwikkeling van diabetische retinopathie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen