Vetoplosbare vitaminen bij Sjögren-syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De vetoplosbare vitaminen A, D en E spelen vermoedelijk een belangrijke rol in de immuniteit bij personen met de primaire vorm van het Sjögren-syndroom.
Aan de studie namen 25 patiënten met het Sjögren-syndroom en 15 gezonde controlepersonen deel. Bij de deelnemers werden de bloedspiegels van vitamine A, D en E bepaald. Daarnaast werd de concentratie bepaald van diverse immuuncellen waaronder Natural Killer cellen, T-cellen, Th1-cellen, Th2-cellen, Th17-cellen en B-cellen en van diverse cytokinen waaronder IL-10. Het verband tussen de vitaminen en de immunologische parameters werd onderzocht.
De vitamine A-concentratie bleek significant verminderd bij patiënten met klierwerking in vergelijking met patiënten zonder enige klierwerking. Er werd weliswaar geen verschil gevonden in de vitamine A-concentratie tussen patiënten en controlepersonen. De vitamine E-concentratie was significant verhoogd bij de patiënten in vergelijking met de controlepersonen. De vitamine D-concentratie was gelijk bij personen met en zonder het Sjögren-syndroom. Bij de personen met het syndroom was de concentratie van NK-cellen en Th17-cellen verhoogd bij een hogere vitamine A-status. Tevens bleek de concentratie van NK-cellen, Th1-cellen en de Th1/Th2-ratio hoger bij een goede vitamine E-status. Bij de personen in de controlegroep werd een significant verband gevonden tussen vitamine E en de IL-10 concentratie.
Geconcludeerd kan worden dat de vetoplosbare vitaminen A, D en E een rol spelen in het immuunsysteem bij personen met een primaire vorm van het Sjögren-syndroom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen