Vetzuren bij open hoek glaucoom

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer er veel omega 3-vetzuren en verhoudingsgewijs minder omega 6-vetzuren worden geconsumeerd, is de kans op open hoek glaucoom groter. Andere vetzuren hebben geen invloed op de oogziekte.
Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van de gegevens van 76.000 vrouwen van de Nurses' Health Study en 40.000 mannen van de Health Professional's Follow-Up Study. De deelnemers waren aan het begin van de studie vrij van deze chronische oogziekte en werden vervolgens gedurende tien jaar gevolgd. Met behulp van oogtests en vragenlijsten werd de aanwezigheid van open hoek glaucoom vastgesteld. De vetconsumptie werd met behulp van vragenlijsten over de voeding gemeten.
Er werden 474 gevallen met de oogziekte geconstateerd. De 20% van de deelnemers met de hoogste vetconsumptie hadden geen groter risico dan de 20% van de deelnemers met de laagste vetconsumptie. Dit was ook niet het geval bij de consumptie van verzadigd vet, enkelvoudig of meervoudig onverzadigd vet. Wel werd er een significant verband gevonden wanneer de ratio omega 3- en omega 6-vetzuren hoog was. Dit verband was sterker wanneer de oogboldruk hoger was.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.