Vetzuren en cognitieve functies bij ouderen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere inname van omega 3-vetzuren verlaagt mogelijk het risico van daling van de cognitieve functie op het gebied van het vloeiend spreken bij oudere personen met een te hoge bloeddruk en een verstoord vetmetabolisme.
Aan het onderzoek namen 2251 personen deel met leeftijden van 50 tot 65 jaar. Zij werden gedurende 9 jaar gevolgd. In deze periode werden 3 neuropsychologische testen afgenomen waarbij informatie werd verkregen over een aantal cognitieve functies: de snelheid van woordherinnering, de psychomotorische snelheid en het vloeiend kunnen spreken.
Het bleek dat een hogere concentratie arachidonzuur en een lagere concentratie linolzuur in de cholesterolesters in het bloed verband hielden met een significant verhoogd risico van dalende cognitieve prestaties in globale zin. Een verhoogde concentratie palmitinezuur in zowel de plasmafosfolipiden als de cholesterolesters in het bloed liet eenzelfde negatief effect zien.
De kans op verslechtering van het vloeiend spreken werd significant groter door een lage concentratie omega 3-vetzuren in het bloed. Dit bleek vooral bij personen met een te hoge bloeddruk en een verstoord vetmetabolisme. Er waren geen significante bevindingen op het gebied van de psychomotorische snelheid of op de snelheid van woordherinnering.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.