Vis beter gegrild dan gefrituurd

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eten van gegrilde of gebakken vis vermindert het risico van beroerte bij ouderen. Het eten van gefrituurde vis echter verhoogt het risico ervan. Dit is de conclusie van onderzoekers van Harvard.
In 1989 en 1990 werden 4775 ouderen tussen de 65 en 98 jaar zonder vaataandoeningen onderzocht. Via een vragenlijst werd onder andere gekeken naar inname van vis in gegrilde, gebakken of gefrituurde vorm. De groep werd gedurende twaalf jaar gevolgd.
In deze twaalf jaar traden er 626 TIA’s op en 529 beroertes. Het een tot vier maal per week eten van gegrilde of gebakken vis, zoals tonijn, tegen minder dan één keer per maand, verminderde het risico van beroerte met 27%. Wanneer meer dan vijf keer per week gegrilde vis werd gegeten verminderde het risico van beroerte zelfs met 30%. Het eten van gefrituurde vis, meer dan één maal per week ten opzichte van minder dan één maal per maand, gaf een verhoging van 44% voor beroerte. Het eten van vis had geen invloed op het ontstaan van een hersenbloeding.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.