Vis schadelijk voor ongeboren kind?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Gezondheidsadviezen aan zwangere vrouwen over de consumptie van kwikhoudende vis hebben geleid tot ongerustheid, met als gevolg dat de consumptie van vis tijdens de zwangerschap wordt vermeden. Onderzoek toont echter dat kwik in vis minder schadelijk is voor het ongeboren kind dan eerder gedacht.

Onderzoeken eerder uitgevoerd op de Seychellen waar vis een belangrijk bestanddeel van de voeding is, hebben geen schadelijke cognitieve effecten bij kinderen aangetoond. Ondanks dat bij de aanstaande moeders een hoog kwikgehalte werd gevonden dat zo’n tien keer hoger is dan bij zwangere vrouwen in de Verenigde Staten. 

Om te onderzoeken of hetzelfde geldt in een Westers land waar de visconsumptie laag is, werden gegevens verzameld van de Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC). In deze Britse cohortstudie werden kinderen vanaf hun geboorte gevolgd. Bij de aanstaande moeders werd het totale kwikgehalte gemeten in het bloed en in navelstrengweefsel. De nakomelingen werden gedurende hun hele kindertijd gevolgd, met name wat hun cognitieve ontwikkeling betrof. 

Er werden geen negatieve effecten van kwik gevonden. Zelfs bleek dat een hoge blootstelling aan kwik vóór de geboorte geassocieerd was met een hogere intelligentie (IQ) en een beter wiskundig/wetenschappelijk redeneren bij de kinderen ten opzichte van een lage blootstelling aan kwik. Ook was het geboortegewicht van de kinderen bij moeders die vis consumeerden hoger dan van pasgeborenen wiens moeders geen vis aten. De Britse bevindingen waren vergelijkbaar met die van de Seychellen.

De wetenschappers pleiten voor aanpassing van de gezondheidsadviezen voor visconsumptie tijdens de zwangerschap. Vis bevat veel voedingsstoffen waaronder omega 3-vetzuren die van cruciaal belang zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen