Visolie effectief bij bypass

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Infusie met visolie gaat systemische ontsteking tegen na een bypassoperatie.

Aan de studie namen 28 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar deel. Ze kregen 12 en 2 uur vóór de bypass en direct erna een infuus met visolie (0,2 gram per kilogram lichaamsgewicht) of met een zoutoplossing (controlegroep). Er werden bloedmonsters en een biopt van een kransslagader genomen.

In de bloedplaatjes was een significante toename van de EPA- en DHA-concentratie te zien na infusie met visolie. In het biopt was de EPA-concentratie significant hoger in de visoliegroep ten opzichte van de placebogroep. Onder invloed van visolie steeg de concentratie van de ontstekingsstof interleukine-6 minder sterk na de ingreep. Een dag na de ingreep was de concentratie van glucose, lactaat en carboxyhemoglobine (COHb) lager in de visoliegroep ten opzichte van de controlegroep. Een verhoogde concentratie COHb duidt op een koolstofmonoxidevergiftiging. Suppletie had geen invloed op de incidentie van hartritmestoornissen en leidde niet tot bijwerkingen.

Infusie met visolie verkleint de kans op systemische ontsteking als gevolg van een bypassoperatie, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen