Vitamine A beschermt tegen gespleten gehemelte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voldoende vitamine A tijdens de zwangerschap verlaagt het risico van de ontwikkeling van een gespleten gehemelte bij het ongeboren kind, zo vonden Noorse onderzoekers van de Universiteit van Oslo.
De studie betrof 535 vrouwen die tussen 1996 en 2001 een kind hadden gekregen met ofwel alleen een gespleten gehemelte (188) ofwel een gespleten lip al dan niet in combinatie met een gespleten gehemelte (347). Zij werden vergeleken met 693 vrouwen die in dezelfde periode kinderen kregen zonder deze afwijkingen (controlegroep).
De kinderen van de vrouwen met de hoogste vitamine A-inname tijdens de zwangerschap hadden, vergeleken met de kinderen van moeders met de laagste inname, 53% minder kans op een gespleten gehemelte (zonder gespleten lip). Er werd geen verband aangetoond tussen de totale vitamine A-inname en een gespleten lip (mét of zonder gespleten gehemelte). Dit ondersteunt de theorie dat de twee afwijkingen verschillende oorzaken hebben.
Aanvullend wijzen de onderzoekers op het gevaar van een te grote inname van vitamine A voor een gezonde ontwikkeling van de foetus. Onder de 5% vrouwen met de hoogste dagelijkse inname (gemiddeld 3,8 mg per dag) bleek de kans op een kind met de genoemde afwijkingen echter niet te zijn verhoogd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen