Vitamine B12 en foliumzuur effectief bij leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een verhoogde homocysteïnespiegel blijkt een voorname rol te spelen bij niet-alcoholische leververvetting (NASH). Suppletie met vitamine B12 en foliumzuur kan de verhoogde homocysteïnespiegel verlagen en NASH verminderen.

In het experiment werden muizen gebruikt met geïnduceerde NASH. De muizen kregen standaard voeding met naderhand extra vitamine B12 en foliumzuur.

De homocysteïnespiegel in het bloedserum bleek gerelateerd aan de mate van ontsteking en fibrose van de lever van de muizen. Ook was een verhoogde homocysteïne in de lever gerelateerd aan progressie van NASH. NASH ging gepaard met een verminderde genexpressie van bepaalde leverenzymen. Ook de werking van de leverproteïne syntaxine 17 (Stx17) was verminderd bij NASH. Stx17 speelt een voorname rol bij de regulering van autofagie, ontstekingen en fibrose in de lever. Autofagie is een proces waarbij beschadigde eiwitten of lichaamsvreemde deeltjes in een cel worden opgeruimd. Wanneer aan de voeding van de muizen vitamine B12 en foliumzuur werd toegevoegd, werd de enzymatische omzetting van homocysteïne in methionine gestimuleerd en daalde de homocysteïnespiegel. Dit ging gepaard met herstel van de Stx17-expressie en autofagie, stimulatie van de bèta-oxidatie van vrije vetzuren en een afname van leververvetting.

Suppletie met vitamine B12 en foliumzuur leidt tot herstel van autofagie en tot een verminderde progressie van NASH bij muizen, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen