Vitamine B12 geen indicatie voor MS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat bij patiënten met multiple sclerose (MS) de homocysteïnespiegel wel is verhoogd, maar niet de vitamine B12-spiegel. Er zijn geen aanwijzingen dat een vitamine B12-tekort iets te maken heeft met de ziekte.
Wetenschappers van het Universiteitsziekenhuis in Linkoping onderzochten bij 72 patiënten met MS en 23 gezonde personen het gehalte vitamine B12, foliumzuur, methylmalonzuur (MMA) en homocysteïne in het bloed. Tevens werden de concentraties MMA en homocysteïne in het ruggenmergvloeistof gemeten. Een hoge MMA duidt specifiek op een vitamine B12-tekort.
Het bleek dat bij MS-patiënten de homocysteïnespiegel significant verhoogd was vergeleken met de gezonde personen. Zeven patiënten hadden een lage vitamine B12-spiegel, maar daarvan had er maar één een hoge homocysteïnespiegel. Geen van de patiënten had een verhoogde MMA-spiegel. De foliumzuurspiegels, vitamine B12, MMA en het hemoglobinegehalte verschilden niet tussen beide groepen. Tevens werden in het ruggenmergvloeistof geen verschillen gemeten tussen beide groepen. Er werd ook geen relatie gevonden tussen de MMA en homocysteïnespiegels in CSF en in het bloed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.