Vitamine B12-tekort gerelateerd aan zwangerschapsdiabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voorafgaand en tijdens een zwangerschap moet niet enkel gestreefd worden naar een optimale spiegel van de B-vitamine foliumzuur, maar moet ook de vitamine B12-status gecontroleerd worden. Een tekort aan vitamine B12 is gerelateerd aan een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes.

Voor de review werden tien studies met in totaal 10.595 zwangere vrouwen beoordeeld. 

Vrouwen met een tekort aan vitamine B12 (afhankelijk van de studie gedefinieerd als een serumspiegel lager dan 150-220 pmol/l) hadden met 46% significant meer kans op zwangerschapsdiabetes ten opzichte van vrouwen met een adequate vitamine B12-status. Vrouwen met een hoge bloedspiegel van vitamine B12 hadden daarentegen met 23% significant minder kans op zwangerschapsdiabetes. Mogelijk speelt ook een teveel aan foliumzuur in combinatie met een lage vitamine B12-status een rol. 

Een tekort aan vitamine B12 is gerelateerd aan een verhoogde kans op diabetes tijdens de zwangerschap. Welke rol de balans met foliumzuur speelt, moet nog nader onderzocht worden. De wetenschappers adviseren om de vitamine B12-status bij zwangere vrouwen te controleren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen