Vitamine B3 en gehoorverlies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een precursor van vitamine B3 kan gehoorverlies bij muizen tegengaan. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Cell Metabolism.

Nicotinamideriboside (NR) is een precursor van het nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD+) waarvan de wetenschappers reeds eerder aantoonden dat het de zenuwcellen in de cochlea - de slakkenhuisvormige structuur van het binnenoor - beschermt tegen schade. NAD+ is echter een onstabiele stof, wat het ongeschikt maakt om toe te dienen in een experiment. Daarentegen bleek NR snel in de cellen te worden opgenomen wanneer het oraal werd toegediend. De wetenschappers dienden in hun experiment NR toe aan muizen voor- of nadat ze werden blootgesteld aan schadelijke geluiden.

NR kon schade aan de zenuwcellen voorkomen. Het maakte daarbij niet uit of de precursor van vitamine B3 voor of na de schadelijke geluiden werd toegediend. NR en NAD+ kunnen gehoorverlies voorkomen door verhoging van de activiteit van het eiwit sirtuïne-3 (SIRT3). Dit eiwit speelt een cruciale rol bij de functie van de mitochondriën. De concentratie SIRT3 neemt overigens af met het ouder worden, wat leeftijdsgerelateerd gehoorverlies kan verklaren.

De resultaten van deze muizenstudie tonen aan dat NR - als precursor van vitamine B3 - via activering van SIRT3 gehoorschade kan voorkomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen