Vitamine B6 beschermt tegen dikkedarmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Vitamine B6-inname met de voeding verlaagt het risico van dikkedarmkanker. Dit blijkt uit een Schotse studie.
Al eerder bleek uit laboratoriumonderzoek en epidemiologisch onderzoek een beschermend effect van vitamine B6 tegen dikkedarmkanker.
Bij deze studie waren 2.028 personen met dikkedarmkanker en een controlegroep van 2.722 personen betrokken. De relatie tussen de vitamine B6-inname en het risico van dikkedarmkanker werd onderzocht. De onderzoeksgroep werd onderverdeeld naar leeftijd, geslacht, foliumzuur, kanker en typen genen. In de analyse werd gecorrigeerd voor de energie-inname, foliumzuur en vezelinname.
Er bleek een significante, sterke relatie te bestaan tussen de vitamine B6-inname via de voeding en dikkedarmkanker. Hoe hoger de vitamine B6-inname, hoe kleiner de kans op dikkedarmkanker. Bij de deelpopulaties kwam eenzelfde verband naar voren. Bij personen jonger dan 56 jaar werd een nog sterkere relatie aangetoond.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.