Vitamine B6 vermindert risico colonkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Vitamine B6 kan een rol spelen bij de preventie van colorectale kanker bij vrouwen, voor al wanneer er alcohol wordt gedronken. Dit is de conclusie van onderzoekers van het Karolinski Instituut in Zweden.
Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in de synthese en methylering van DNA. Het is bewezen dat afwijkingen in deze processen darmkanker tot gevolg kunnen hebben.
Het onderzoek was uitgevoerd onder 61.433 vrouwen van 40 tot 76 jaar die deelnamen aan het Swedish Mammography Cohort. De vrouwen hadden nooit kanker gehad. Tussen 1987 en 1990 werden vragenlijsten over voeding ingevuld en in 1997 werd dit herhaald. Ze werden gemiddeld 14,8 jaar gevolgd. Er werden 805 gevallen van darmkanker geconstateerd.
De 20% vrouwen met hoogste vitamine B6 inname hadden 30% minder risico van darmkanker dan de 20% vrouwen met de laagste inname. Wanneer er twee of meer glazen alcohol per week werden gedronken dan was het verschil in risico tussen beide groepen zelfs 72%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.