Vitamine C beschermt ingevroren sperma

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toevoeging van vitamine C beschermt spermacellen tijdens cryopreservatie. Cryopreservatie is een techniek waarbij levend materiaal zoals spermacellen ingevroren worden in vloeibaar stikstof. Cryopreservatie gaat gepaard met verlies van beweeglijkheid, vitaliteit en DNA-integriteit van het sperma. Dit is vermoedelijk een gevolg van oxidatieve schade en toxische eigenschappen van cryoprotectanten, stoffen die tijdens preservatie worden toegevoegd om het weefsel te beschermen tegen bevriezing.

In een experiment werd onderzocht in hoeverre cryoprotectanten schadelijk zijn voor spermacellen. Vervolgens werd het effect van toevoeging van antioxidanten bekeken.

De antioxidatieve capaciteit van sperma nam met de helft af door toevoeging van cryoprotectanen, wat gepaard ging met een significante toename van de productie van vrije zuurstofradicalen. Deze veranderingen waren op hun beurt gecorreleerd met een verminderde levensvatbaarheid, motiliteit en DNA-integriteit van het sperma. Toevoeging van zowel resveratrol als vitamine C leidde - afhankelijk van de dosis - tot een afname van oxidatieve stress. Een optimale dosis vitamine C ging bovendien gepaard met een afname van DNA-schade en een toegenomen beweeglijkheid van het sperma. 

Het beperken van schade aan spermacellen kan de overleving van sperma tijdens cryopreservatie vergroten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.