Vitamine C-deficiëntie geassocieerd met hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een suboptimale vitamine C-status is gerelateerd aan een hoger risico op hart- en vaatziekten via inflammatie. 

Er werden gegevens gebruikt van de NHANES cohortstudie, een bevolkingsonderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten in de periode van 2003 tot 2006. Het betrof meer dan 7600 deelnemers van achttien jaar en ouder. Bij de deelnemers werd de vitamine C-status in het bloedplasma bepaald. Ook werd de concentratie van CRP als maat voor inflammatie gemeten en werd nagegaan of ze een coronaire hartziekte kregen.

Bij deelnemers met een vitamine C-deficiëntie kwam een aandoening aan de kransslagaders bijna 2,5 keer vaker voor ten opzichte van personen met een adequate vitamine C-spiegel. Proefpersonen met een suboptimale vitamine C-status hadden met 39% significant meer kans op deze coronaire hartaandoening. Wanneer gecorrigeerd werd voor ontstekingen, werd geen verband gezien tussen de vitamine C-status en het risico op de hartaandoening. Dit betekent dat een vitamine C-tekort via een toename van inflammatie gerelateerd is aan een significant hoger risico op een coronaire hartziekte. 

Het streven naar een adequate vitamine C-status kan mogelijk bijdragen aan de preventie van hart- en vaatziekten. Een suboptimale vitamine C-status blijft vaak onopgemerkt omdat het niet direct klachten geeft. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen