Vitamine C en E gunstig bij voorstadium suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met een gestoorde nuchtere glucose zijn mogelijk gebaat bij gecombineerde suppletie met vitamine C en E. Uit de resultaten van een Italiaanse studie blijkt namelijk dat dit tot een verminderde ontstekings- en een verbeterde insuline-activiteit leidt.
Het onderzoek betrof 13 oudere mannen met een licht verhoogde nuchtere glucosespiegel. Deze zogenaamde gestoorde nuchtere glucose wijst op een grotere kans op de ontwikkeling van suikerziekte en doorgaans op een verhoogd risico van hart- en vaatziekten. De deelnemers werden gedurende 4 weken dagelijks met 1000 mg vitamine C en 1000 IE vitamine E gesuppleerd.
Aan het einde van de suppletieperiode werden bij de proefpersonen verhoogde concentraties van deze vitaminen in het bloed gemeten. Dit ging gepaard met gedaalde insuline-, glucose-, en bloedvetspiegels wanneer deze werden vergeleken met de waarden vóór de suppletie. Ook werden er dalingen in de concentaties TNF-alfa (ontstekingsmarker) en 8-isoprostaan (marker voor oxidatieve stress) gevonden, welke onafhankelijk verband hielden met de stijging van de vitamine E-spiegel. Ook trad een verbetering op in de niet-oxidatieve glucosestofwisseling. Deze hield verband met gestegen bloedspiegels voor zowel vitamine C als E.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen