Vitamine C en E verminderen risico beroerte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen die vitamine C-rijke voeding gebruiken, hebben minder kans op een beroerte. Vooral rokers hebben een verminderd risico. Ook vitamine E heeft een gunstige invloed. Dit is de conclusie van onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onder leiding van dr. Monique Breteler.
Bij 5.197 deelnemers van 55 jaar en ouder die meededen aan de Rotterdam Studie werd onderzocht wat het effect was van antioxidanten op het risico van beroerte. De deelnemers hadden geen leer- of geheugenproblemen. Ze woonden zelfstandig en hadden nog nooit een beroerte gehad.
Na zeseneenhalf jaar bleek dat de deelnemers die minder dan 95 mg vitamine C per dag in hun voeding hadden, 30% meer kans hadden om een beroerte te krijgen dan mensen die meer dan 133 mg vitamine C per dag gebruikten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C is 60 mg.
Rokers die veel vitamine C gebruikten, hadden zelfs 70% minder kans op een beroerte dan rokers die weinig vitamine C gebruikten. Tevens bleek dat rokers die veel vitamine E gebruikten, 20% minder kans hadden op een beroerte dan de rokers met weinig vitamine E in hun voeding. Opvallend was dat bij niet-rokers met hoge vitamine E-spiegels de kans op een beroerte niet verminderde. Het nemen van voedingssupplementen met vitamine C en E had geen invloed op het risico van een beroerte.
Rijk aan vitamine C zijn sinaasappels en andere citrusvruchten, aardbeien, rode en groene pepers, broccoli en spruitjes. Rijk aan vitamine E zijn plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, saffloerolie en noten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.