Vitamine C naast bètablokkers tegen risico boezemfibrilleren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt nu dat orale suppletie met vitamine C in combinatie met bètablokkers effectiever is dan bètablokkers alleen in het voorkomen van boezemfibrilleren na een coronaire bypassoperatie.
Aan het onderzoek namen 100 patiënten deel waarvan 67% mannen. Alle deelnemers waren ouder dan 50 jaar, stonden ingepland voor een coronaire bypassoperatie en werden behandeld met bètablokkers gedurende minstens 1 week vóór de ingreep. De ene helft van de patiënten kreeg op de avond vóór de ingreep 2 gram vitamine C en gedurende 5 dagen na de operatie tweemaal daags 1 gram. De overige deelnemers vormden de controlegroep en kregen geen vitamine C. Beide groepen behielden na de operatie hun medicatie met bètablokkers.
De incidentie van postoperatieve boezemfibrilleren was 4% in de ascorbinezuurgroep tegen 26% in de controlegroep. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van vitamine C doeltreffend is en daarnaast goed wordt verdragen en relatief veilig is. Het kan daarom worden voorgeschreven als een aanvulling op medicatie met bètablokkers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.