Vitamine C op de intensive care

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De rol van vitamine C op de intensive care werd aan een kritische evaluatie onderworpen. Het ging vooral om levensbedreigende situaties zoals zware circulatiestoornissen, ernstige brandwonden, oedeem en verstoord vasculair functioneren. Bij deze situaties is er altijd sprake van oxidatieve stress.
In recente studies werd aangetoond dat oxidatieve stress geassocieerd is met lage plasmaspiegels voor vitamine C. Ernstig zieke patiënten hebben drastisch verlaagde plasmaspiegels voor deze vitamine. Hoewel de orale toediening van vitamine C enig soelaas kan bieden, is het gunstige effect beperkt vanwege de orale biobeschikbaarheid en de snelle klaring via de nieren. Hoge doses vitamine C per infuus toegediend bleken daarentegen bijzonder effectief voor het reduceren van circulatieshock, vloeistofbehoefte en oedeem bij patiënten die zeer ernstig ziek zijn en voor patiënten met zware brandwonden.
Er is wel gesuggereerd dat deze gunstige effecten van vitamine C deels toegeschreven moeten worden aan de beschermende rol die het uitoefent op het vaatwandendotheel, dat bijzonder kwetsbaar is voor oxidatieve stress. De auteurs concluderen dat suprafysiologische concentraties vitamine C welke slechts bereikt kunnen worden door toediening per infuus en niet via orale toediening, het vasculair functioneren in de kritiek zieke patiënt kan helpen herstellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.