Vitamine C-suppletie voor rokers

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie van een hoge dosis vitamine C verbeterde bij rokers de doorbloeding in de vaten rondom het hart vrijwel direct. Ook de bloedstroomsnelheid in de coronaire arteriën (Coronary Flow Velocity Reserve, CFVR) werd vergroot. Het endotheel van de vaten werd door de vitamine tegen oxidatieve stress beschermd. Dit zijn de bevindingen van een Japanse studie.
Het onderzoek betrof dertien gezonde jonge mannelijke rokers en twaalf niet-rokende mannen. Met behulp van echocardiografie werd de stroomsnelheid in de linker dalende arterie gemeten. De metingen werden uitgevoerd aan het begin van het onderzoek en twee en vier uur nadat de deelnemers twee gram vitamine C oraal hadden gekregen.
Aan het begin van het onderzoek was de bloedstroomsnelheid significant kleiner bij de rokersgroep dan bij de niet-rokende mannen. Al twee uur nadat ze twee gram vitamine C hadden genomen, steeg deze waarde bij de rokers significant tot een normaal niveau. Ook vier uur na de suppletie bleef de waarde goed. Bij de niet-rokers bleef de waarde voor en na de vitamine C-inname gelijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.