Vitamine D aanbevelingen kloppen niet

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De RDA (Recommended Dietary Allowance) voor vitamine D van 600 IE per dag, zoals officieel aanbevolen door het Amerikaanse IOM (Institute of Medicine), is gebaseerd op rekenfouten. Dit concluderen wetenschappers in een publicatie in het tijdschrift Nutrients.

Vorig jaar oktober publiceerden Canadese wetenschappers van de University of Alberta een artikel waarin ze een herberekening maakten van de RDA van vitamine D uit alle bronnen (supplementen, voeding en zonlicht). Ze gebruikten hiervoor dezelfde studies die het IOM destijds als basis gebruikte voor de RDA, maar kwamen op een RDA van 8895 IE per dag.

Als aanvulling op het verschenen artikel werd er dit jaar in Nutrients een studie gepubliceerd waaruit wederom blijkt dat de RDA voor vitamine D veel te laag is. Er werden gegevens gebruikt van de GrassrootsHealth databank. Hierbij werd de vitamine D-spiegel van 3657 personen uitgezet naar de vitamine D-inname uit zowel voeding, supplementen als zonlicht. Uit deze gegevens bleek dat een dagelijkse inname van zo’n 7000 IE noodzakelijk was om bij 97,5% van de personen een gewenste minimale bloedconcentratie van 50 nmol/l te bereiken. Daar de RDA ook gebaseerd is op inname uit alle bronnen, is het verschil immens te noemen.

Overigens blijft het IOM met een aanbevolen bloedspiegel van 50 nmol/l erg conservatief. Zo streeft de Endocrine Society een bloedspiegel van minimaal 100 nmol/l na.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.