Vitamine D beïnvloedt biologische klok

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Vitamine D speelt vermoedelijk een voorname rol bij de regulatie van de biologische klok.

Mexicaanse wetenschappers onderzochten het effect van vitamine D in stamcellen afkomstig van het vetweefsel. Ze bekeken of toevoeging van de actieve vitamine D-vorm effect had op de expressie van zogenaamde ‘klokgenen’ in de stamcellen. De klokgenen werken in een dagnachtritme en reguleren indirect de activiteit van diverse lichaamsprocessen. Veel van dergelijke processen zijn gerelateerd aan de functies van vitamine D waaronder celgroei en -differentiatie, apoptose (celdood), de werking van het immuunsysteem en de bothomeostase. 

Uit het experiment bleek dat vitamine D in staat was de expressie van de klokgenen in de stamcellen te synchroniseren. Wanneer de cellen geen vitamine D kregen, werd de expressie van de klokgenen verstoord.

De resultaten doen vermoeden dat de vitamine een voorname rol speelt bij het handhaven van de biologische klok op celniveau. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.