Vitamine D beschermt tegen prostaatkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen prostaatkanker, in het bijzonder tegen de agressieve vorm. Dit zei dr. Haojie Li van Harvard op het Prostate Cancer Symposium.
Bloedmonsters van deelnemers aan de Physician’s Health Study werden onderzocht op spiegels van 25-hydroxycolecalciferol (25-D) en 1,25-dihydroxycolecalciferol (1,25-D, calcitriol). Ook werd gekeken naar twee polymorfismen van het vitamine D-receptorgen, BsmI en FokI.
In 1982 waren alle mannen gezond. Na 18 jaar was bij 1029 mannen prostaatkanker geconstateerd. De gegevens werden vergeleken met die van 1371 gezonde controlepersonen. Er werd gecorrigeerd voor lichaamsbeweging, roken en seizoen.
Gevonden werd dat degenen met plasmaspiegels van 25-D en 1,25-D boven het gemiddelde 45% minder kans hadden op het ontwikkelen van de agressieve vorm in vergelijking met degenen met spiegels onder het gemiddelde. Bij degenen met het homozygote FokI FF genotype was het risico van prostaatkanker zelfs 55% minder en van de agressieve vorm 77% minder. Eenzelfde risicovermindering werd gevonden wanneer alleen de 1,25 D-spiegels hoog waren. Voor de andere genvarianten werd dit verband niet gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.