Vitamine D bij multiple sclerose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine D-suppletie vermindert het aantal nieuwe zogenaamde T2-gewogen laesies bij personen met multiple sclerose (MS). 

Aan het onderzoek namen 133 MS-patiënten deel. Van de deelnemers gebruikten er 95 (71%) een vitamine D-supplement. Vervolgens werd het verband tussen de vitamine D-status, de mate van invaliditeit en de uitkomsten van MRI-scans onderzocht na 12 en 24 maanden. Op een MRI-scan van de hersenen zijn met diverse instellingen verschillende afwijkingen zichtbaar. Zo laat T1-gewogen onderzoek actieve (nieuwe) ontstekingsgebieden (laesies) zien, terwijl bij T2-gewogen onderzoek zowel oude als nieuwe laesies worden getoond. 

Er werd geen significant verband gezien tussen de mate van invaliditeit en de vitamine D-status of het gebruik van vitamine D-supplementen. Wel werden na 24 maanden op MRI-scans significant minder nieuwe T2-gewogen laesies waargenomen bij MS-patiënten die een vitamine D-supplement gebruikten ten opzichte van deelnemers zonder suppletie. Ook werd een adequate vitamine D-spiegel (>75 nmol/l) gedurende de gehele studieperiode gerelateerd aan een significant lager aantal nieuwe T2-gewogen laesies. 

Deze resultaten ondersteunen het belang van vitamine D-suppletie en het bereiken van een optimale vitamine D-spiegel bij patiënten met MS.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen