Vitamine D bij multiple sclerose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Vitamine D-suppletie vermindert het aantal nieuwe zogenaamde T2-gewogen laesies bij personen met multiple sclerose (MS). 

Aan het onderzoek namen 133 MS-patiënten deel. Van de deelnemers gebruikten er 95 (71%) een vitamine D-supplement. Vervolgens werd het verband tussen de vitamine D-status, de mate van invaliditeit en de uitkomsten van MRI-scans onderzocht na 12 en 24 maanden. Op een MRI-scan van de hersenen zijn met diverse instellingen verschillende afwijkingen zichtbaar. Zo laat T1-gewogen onderzoek actieve (nieuwe) ontstekingsgebieden (laesies) zien, terwijl bij T2-gewogen onderzoek zowel oude als nieuwe laesies worden getoond. 

Er werd geen significant verband gezien tussen de mate van invaliditeit en de vitamine D-status of het gebruik van vitamine D-supplementen. Wel werden na 24 maanden op MRI-scans significant minder nieuwe T2-gewogen laesies waargenomen bij MS-patiënten die een vitamine D-supplement gebruikten ten opzichte van deelnemers zonder suppletie. Ook werd een adequate vitamine D-spiegel (>75 nmol/l) gedurende de gehele studieperiode gerelateerd aan een significant lager aantal nieuwe T2-gewogen laesies. 

Deze resultaten ondersteunen het belang van vitamine D-suppletie en het bereiken van een optimale vitamine D-spiegel bij patiënten met MS.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen