Vitamine D en kankerincidentie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met een vitamine D-tekort hebben een verhoogd risico op kanker of sterfte als gevolg hiervan. 

Voor de Taiwanese studie werd de National Health Insurance Research Database (NHIRD) en het nationaal kankerregister gebruikt. In de periode van 2008 tot 2018 werden 5242 personen uit NHIRD geselecteerd met een vitamine D-tekort (<50 nmol/l). Het betrof volwassenen vanaf een leeftijd van twintig jaar. Vervolgens werd nagegaan hoeveel en welke deelnemers kanker ontwikkelden. 

Van alle deelnemers kregen 229 personen (4,3%) kanker. Deze incidentie lag beduidend hoger dan de incidentie van 0,4% bij de algehele Amerikaanse bevolking zoals bleek uit een onderzoek uit 2020 van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Darmkanker was het meest voorkomende type kanker. Bovendien was de leeftijd van invloed op de incidentie. Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek dat 65-plussers met meer dan het viervoudige een significant hogere kankerincidentie hadden ten opzichte van personen jonger dan 50 jaar. Voor deelnemers in de leeftijd van 50 tot 65 jaar was de kankerincidentie met het drievoudige significant hoger ten opzichte van jongere deelnemers. Personen met diabetes of leveraandoeningen hadden met ongeveer 1,5 keer significant meer kans op het krijgen van kanker ten opzichte van personen zonder deze aandoeningen. Daarnaast vertoonden patiënten met een vitamine D-tekort die kanker én dementie hadden een viermaal zo hoog sterfterisico dan patiënten zonder dementie.

Een vitamine D-tekort is gerelateerd aan een hogere incidentie van kanker, zo blijkt uit de resultaten. Bij personen met dementie en kanker is een D-tekort gerelateerd aan een verhoogd sterfterisico.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.