Vitamine D en reumatoïde artritis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een onderzoek bleek onder meer dat reumapatiënten in Noord-Europa lagere concentraties 25-hydroxyvitamine D [25(OH)D] in het bloed hadden dan patiënten in Zuid-Europa.
Dit onderzoek betrof 54 Italiaanse patiënten met reumatoïde artritis , 64 reumapatiënten in Estland, een controlegroep van 30 gezonde personen uit Zuid-Europa en een controlegroep van 30 gezonde personen uit Noord-Europa. De patiënten werden klinisch onderzocht met behulp van de “Disease activity index” vragenlijst (DAS28).
Ten opzichte van de Noordeuropeanen hadden de Zuideuropeanen een significant hoger 25(OH)D-gehalte. Het maakte niet uit of het zomer of winter was en of het om zieke of gezonde personen ging. Wel was er in de gehele onderzoeksgroep een significant verschil tussen de 25(OH)D-gehaltes gedurende de zomer en gedurende de winter. Interessant daarbij was dat bij de Zuid-Europeanen de 25(OH)D-spiegel alleen in de zomer samenhing met ziekteactiviteit, terwijl bij de Noord-Europeanen deze spiegel alleen in de winter samenhing met ziekteactiviteit. Op basis hiervan concludeerden de onderzoekers dat vitamine D naast andere factoren mogelijk een rol speelt bij de ziekteactiviteit van reumatoïde artritis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen