Vitamine D en veneuze trombose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een adequate vitamine D-spiegel beschermt tegen veneuze trombose. Dit kan bijvoorbeeld in een been, arm of in het hoofd gebeuren.

Bij veneuze trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Voor de meta-analyse werd in de medische databanken Embase, Medline, Cochrane Library en Google Scholar gezocht naar relevante studies. Het betrof observationele onderzoeken waarin het verband tussen de vitamine D-status en trombose bij volwassenen was onderzocht. 

Er werden zestien studies geselecteerd met in totaal bijna 48.000 deelnemers uit de periode van 2013 tot 2021. De samengevoegde resultaten lieten een negatief verband zien tussen de vitamine D-status en veneuze trombose. Met andere woorden, een adequate vitamine D-status was geassocieerd met een significant lager risico op trombose. Dit gold ook voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld voor personen met neurologische aandoeningen. Een vitamine D-tekort (<50 nmol/l) ging gepaard met een tweemaal verhoogde kans op trombose. Dit werd niet gezien bij een suboptimale vitamine D-spiegel (50-75 nmol/l).   

De resultaten van deze meta-analyse laten zien dat een adequate vitamine D-spiegel een voorspeller is voor een anti-trombotisch effect.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen