Vitamine D helpt bij prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Cholecalciferol vertraagt de toename van het prostaat specifieke antigen (PSA) bij mannen met prostaatkanker. Dit zagen Canadese onderzoekers in hun studie.
Aan het open onderzoek deden vijftien mannen mee met prostaatkanker, die met bestraling of operatie waren behandeld. Bij alle mannen was de PSA-spiegel weer aan het stijgen wat aangeeft dat de kanker weer terugkeert. Op een bepaald moment, door de onderzoekers vastgesteld, kregen de mannen dagelijks 2000 IE vitamine D3 gedurende 21 maanden. Iedere twee of drie maanden werden de PSA-spiegels bepaald.
De PSA-spiegels daalden of bleven gelijk bij negen patiënten na het starten met vitamine D. Dit bleef zo gedurende de 21 maanden van het onderzoek. Er was ook een significante afname in de PSA verdubbelingtijd na aanvang van de suppletie. De gemiddelde verdubbelingtijd van PSA nam toe van 14,3 maanden voor naar 25 maanden met vitamine D. Er werden geen bijwerkingen gemeld.
Verder onderzoek is nodig om deze gegevens te bevestigen en om een eventuele plaats van vitamine D bij de behandeling van prostaatkanker te bepalen, zeggen de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.