Vitamine D helpt mogelijk artritis voorkomen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine D, uit voeding en als voedingssupplement, heeft een gunstige werking op het immuunsysteem. Een hoge inname verlaagt de kans op artritis. Bij een inname van minstens 400 IE als voedingssupplement is de reductie significant.
Dit is de conclusie uit de Iowa Women\'s Health Study. Van bijna 30.000 vrouwen, aanvankelijk vrij van artritis en tussen de 55 en 69 jaar oud, werd de vitamine D-inname, zowel uit voeding als uit supplementen met behulp van vragenlijsten vastgesteld.
Na elf jaar werd beoordeeld of ze reuma hadden gekregen. Dat was bij 152 vrouwen het geval. Zowel een hoge vitamine D-inname uit voeding als die uit supplementen was omgekeerd evenredig met de kans op artritis. Wanneer minstens 290 IE vitamine D per dag uit voeding werd verkregen, werd de kans op de ziekte met 28% gereduceerd. Wanneer de vrouwen dagelijks tenminste 400 IE vitamine D uit supplementen binnenkregen, was deze reductie zelfs 34%. Alleen deze laatste reductie was significant.
Er was geen groot verband tussen afzonderlijke producten en het risico op artritis. Wel was er een tendens te zien tussen grote drinkers van vitamine D-verrijkte melk en een verminderd risico van de ziekte.
Dit onderzoek toont aan dat vitamine D niet alleen effect heeft op de botten, maar ook op het immuunsysteem.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen