Vitamine D houdt ouderen op de been

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Maandelijkse vitamine D-suppletie aan thuiswonende ouderen verbetert de vitamine D-spiegel en voorkomt valincidenten.

Er namen 68 ouderen in de leeftijd van 65 tot 102 jaar deel aan de studie. Ze woonden allen thuis en kregen dagelijks maaltijden aan huis gebracht. De helft van de deelnemers kreeg maandelijks een adequate vitamine D-dosis bij de maaltijd (100.000 IE per maand), de andere helft kreeg een zeer lage vitamine D-dosis (400 IE per maand). Aan het begin van de studie en na vijf maanden werd de vitamine D-spiegel bepaald. Daarnaast werd het aantal valincidenten geregistreerd.

Bij aanvang van de studie bedroeg de gemiddelde vitamine D-spiegel 52 nmol/l. Bij meer dan de helft van de ouderen (57%) was sprake van een vitamine D-tekort (<50 nmol/l). Na vijf maanden waren er in de suppletiegroep met de hoge vitamine D-dosis significant minder ouderen met een tekort in vergelijking met de groep ouderen die de lage vitamine D-dosis kreeg (3% versus 72%). Na correctie voor andere beïnvloedende factoren bleek bovendien dat de kans op vallen met ongeveer de helft verminderde onder invloed van suppletie met de hoge vitamine D-dosis.

Structurele vitamine D-suppletie in een hoge dosis verlaagt het risico van vallen bij thuiswonende ouderen. De maandelijkse dosis die in de studie gebruikt werd komt overeen met een dagelijkse dosis van 3300 IE. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.