Vitamine D met ontstekingsremmer bij prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lage doses actief vitamine D in combinatie met niet-steroïdale-ontstekingsremmers, NSAID's, kunnen de groei van prostaatkankercellen sterk afremmen. Van actief vitamine D of calcitriol, zijn groeiremmende en pro differentiele effecten voor prostaatkanker bekend.
Aan Stanford University wordt voortgezet onderzoek uitgevoerd naar de onderliggende mechanismen voor de genoemde effecten. Calcitriol reguleert de expressie van genen welke zijn betrokken bij de stofwisseling van prostaglandinen (PG's) die de groei van prostaatcellen stimuleren. Het sleutelenzym voor de aanmaak van prostaglandinen, namelijk prostaglandine-endoperoxidase-synthase (cyclooxygenase 2 of COX 2) wordt door calcitriol geremd. Met als gevolg een verlaagde productie van PGE2. De PG gemedieerde functionele respons op calcitriol van de prostaatcellen werd nog sterker geremd door de toevoeging van NSAID's.
Voor de combinatie calcitriol NSAID's kan de medicatiedosering met de helft tot een tiende verlaagd worden voor een gelijkblijvende effectiviteit wat de celgroeiremming betreft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.