Vitamine D-status belangrijk bij MS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met multiple sclerose (MS) zijn gebaat bij het behoud van een optimale vitamine D-status, zo concluderen wetenschappers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht.
Hun onderzoek betrof 267 MS-patiënten. Bij hen werden de bloedwaarden voor 25(OH)D en 1,25-dihydroxyvitamine D, de biologisch actieve vorm van vitamine D, bepaald. Daarnaast werd de ernst van de ziekte beoordeeld. Dit werd gedaan aan de hand van de score op een specifiek voor MS ontwikkelde test die informatie geeft over de met de ziekte verband houdende mate van invaliditeit. Ook het aantal relapsen dat in een bepaalde periode optrad werd in de beoordeling meegenomen. Onder een relaps wordt een tijdelijke verergering van de MS-klachten verstaan.
Zowel de bloedspiegel voor 25(OH)D als 1,25-dihydroxyvitamine D bleek significant lager bij patiënten met de ernstiger progressieve vormen van MS. Dit vergeleken met de patiënten met de vorm van MS die wordt omschreven als relapsing-remitting, waarbij het optreden van relapsen wordt afgewisseld met perioden van herstel.
Onder de patiënten met de relapsing-remitting-vorm van MS, bleek een hogere 25(OH)D-status verband te houden met langere relaps-vrije perioden. Een lage 25(OH)D-spiegel hield verband met een ernstiger ziektebeeld en een hogere mate van invaliditeit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.