Vitamine D-status vooral seizoensafhankelijk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De vitamine D-status van 55-plussers wordt vooral beïnvloed door het seizoen en in mindere mate door de leeftijd. Dit blijkt uit een Nederlandse studie.

Er werden gegevens gebruikt van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) waarbij twee cohortgroepen werden gevolgd. De eerste groep bestond uit 738 personen in de leeftijd van 55 tot 65 jaar en werd gedurende zes jaar gevolgd, de tweede groep bestond uit 1320 personen in de leeftijd van 65 tot 82 jaar en werd gedurende dertien jaar gevolgd.

Aan het begin van de studie was de vitamine D-status gemiddeld 57 nmol/l en 51 nmol/l voor respectievelijk de jonge en oude groep. In de jonge cohortgroep steeg de vitamine D-spiegel gemiddeld met 4 nmol/l in een periode van zes jaar (+0,6 nmol/l per jaar). In de oude cohortgroep steeg de vitamine D-spiegel gemiddeld met 4 nmol/l gedurende een periode van dertien jaar (-0,3 nmol/l per jaar). In de jonge groep was de seizoensvariatie van de vitamine D-status gemiddeld 12 nmol/l, in de oude groep was dit gemiddeld 7 nmol/l.

De vitamine D-status van Nederlandse 55-plussers is redelijk stabiel en daalt licht na het vijfenzestigste levensjaar. De invloed van de seizoenen is beduidend groter dan die van de leeftijd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.