Vitamine D-suppletie halveert risico colorectale kanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een voldoende grote hoeveelheid vitamine D in het bloed of een dagelijkse suppletie kan het risico van colorectale kanker halveren. Dat is de conclusie van onderzoekers van de University of Californië na een review van achttien onderzoeken betreffende vitamine D en dikke darm- en endeldarmkanker.
Volgens dr. Edward Gorham, een van de onderzoekers, is het gunstige effect van vitamine D in de preventie van colorectale kanker al ongeveer twintig jaar bekend. Maar hoe hoog de dosering moet zijn voor een duidelijk effect was nog onbekend.
Er werd gekeken naar een vermindering van 50% van het risico in vergelijking met een inname van 100 IE vitamine D per dag of minder en een bloedspiegel van 32 ng/l 25-hydroxyvitamine D of minder.
Personen die dagelijks 1000 IE of meer binnenkregen, bleken 50% minder risico te hebben net als de personen die een bloedspiegel hadden van 82 nmol/l of meer.
In Amerika wordt de diagnose colorectale kanker bij ongeveer 145.000 personen per jaar gesteld. Volgens dit onderzoek zou suppletie met vitamine D ongeveer 28.000 doden per jaar kunnen schelen in de VS.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.